welkom@simoniscollection.nl
welkom@simoniscollection.nl

Update vorderingen; Stadshotel Geertruidenberg

Hoe het begon..

Net voor corona zagen we een artikel in de krant dat de gemeente Geertruidenberg een nieuwe bestemming zocht voor het stadhuis en ook, zo bleek tijdens onze 1e contacten, al jaren voor de Schattelijn. Beide prachtige locaties, resp. 600 en 400 jaar oud.

En ja hoor, toen we de gebouwen zagen waren we op slag verliefd. We gingen het traject in, wat vervolgens ontzettend lang duurde. Enerzijds door corona, anderzijds door het traject van openbare inschrijving en gunning en ook door de tegenstand die er in 1e instantie in de stad leefde omdat men het niet eens was met de verkoop van zo’n gebouw aan een particulier. In dei periode kende mens ons nog niet, dus was het ook moeilijk in te schatten voor hen wat wij met de gebouwen voor ogen hadden. Er was dus zorg over het behoud van de monumenten.

We hebben ontzettend met elkaar geïnvesteerd in voorbereiding, in informeren, in inspreken bij de raad, over onze geraakte gevoelens heen stappen (door protest posters en wat er op socials werd geschreven  onder andere). Afijn, het was niet zomaar een aankoop. Uiteindelijk kregen we de projecten gegund door de raad, het stadhuis nipt (met 9 tegen 11 stemmen voor en de Schattelijn unaniem).

We zetten onze handtekeningen in april 2022, de volledige  (herbestem)vergunningen voor het stadhuis kwamen pas in juni 2023. Inmiddels lopen de voorbereidingen van het indienen van de vergunningen voor de Schattelijn as we speak!

Afgelopen zomer

We hebben op socials steeds wat updates, maar een altijd blijvend blog op de site is toch ook mooi voor de geschiedenis en het bewaren van onze reis.

De update die we zomer 2022 en deze zomer gaven;

” We hebben enerverende maanden achter de rug door de ontvangst van de Oekraïense gasten in het Schattelijn-deel van onze projecten. Ongeveer tegelijk was de officiële sleuteloverdracht en de afronding van de laatste formaliteiten. Nu onze Oekraïense gasten een duurzamere plek hebben gekregen in het Hoge Veer, gaat onze focus in sneltreinvaart verder.

Willem is met de architect en monumenten commissie in contact om de plannen steeds concreter te krijgen. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) is een tijdje terug al langs geweest en nu op achtergrond betrokken en komende week start het bouwhistorisch onderzoek via het Monumentenhuis. Plan is nog steeds om te starten in het Markt-deel van het project. Het is geweldig zo aan de slag te zijn en te kunnen. Ondertussen in de Schattelijn ontstaat er weer plaats voor de Oudheidkundige Kring om een zomer tentoonstelling te houden. En wordt er in de Markt volop getrouwd, gestadswandeld, muziek gemaakt en ondernemend bijeen gekomen. ” 

” Goed nieuws en een grote stap vooruit! Zonder ook maar één bezwaar in de formele fase, hebben we vandaag onze vergunning en bestemmingswijziging definitief gekregen. Het hele lange vooroverleg (ruim een jaar) met betrokken monumenten instanties, de directe omgeving, vele betrokkenen in Geertruidenberg en de gemeente resulteerde nu dus is een 0-bezwaar momentje. En dat mag bijzonder genoemd worden vinden wij. We zijn er dolgelukkig mee en super dankbaar voor het vertrouwen wat we voelen vanuit de inwoners van Geertruidenberg en de gemeente. Aan de slag dus! De (grove) planning dat we onze 1e overnachters kunnen verwelkomen zal zijn in de zomer van 2024!

Nu volop aan de slag met herbestemming en verbouw aan de markt en op de achtergrond is het voor-voor-vooroverleg rondom de Schattelijn in volle gang! “

Waar staan we nu?

Het is weer tijd voor een nieuwe herfstupdate over de transformatie van onze prachtige panden tot het Stadshotel Geertruidenberg. De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt om het historische karakter te behouden en tegelijkertijd te voorzien van moderne faciliteiten. Hier zijn enkele spannende ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden:

 1. Monumentale plafonds met een moderne twist: Boven de monumentale plafonds hebben we nieuwe balken aangebracht. Dit niet alleen om de oude plafonds te sparen, maar ook om ze te ontlasten. Zo blijven we trouw aan het historische karakter van het pand terwijl we het upgraden naar moderne standaarden.

 2. Brandveiligheid als prioriteit: Alle kamers zijn nu gelijk en voorzien van brandwerende vloeren. Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel, we hebben ervoor gezorgd dat onze gasten zich volledig op hun gemak kunnen voelen.

 3. Comfortabele verblijven: Riolering en luchtventilatie zijn geïnstalleerd in alle kamers. We begrijpen het belang van goed functionerend sanitair en een frisse atmosfeer, en we hebben ervoor gezorgd dat dit in elke kamer aanwezig is.

 4. Elektrificerende vernieuwing: Het vernieuwen van de elektriciteit was een uitdagende klus. Alle oude elektra is zorgvuldig verwijderd en vervangen door gloednieuwe systemen. Overal zijn nieuwe meterkasten geïnstalleerd om te zorgen voor een betrouwbare stroomvoorziening.

 5. Wanden die het verschil maken: Op dit moment worden voorzetwanden in de kamers aangebracht, samen met hoogwaardige isolatie. Dit stelt ons in staat om verder te gaan met het leidingwerk in de wanden en het afgipsen, waarmee we een comfortabele en goed geïsoleerde omgeving creëren.

De nieuwe uitstraling

Naast de technische verbeteringen zijn we ook trots om de nieuwe uitstraling van Stadshotel Geertruidenberg te onthullen. We hebben met zorg een logo ontworpen dat niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook diep geworteld is in de rijke geschiedenis van deze prachtige locatie.

Symboliek van het Logo:

 1. Vierschaar – Symbool van Rechtvaardigheid: De vierschaar, waar recht werd gesproken, staat centraal. Het herinnert aan de historische betekenis van deze plek en symboliseert gerechtigheid en eerlijkheid.

 2. Weegschaal van Vrouwe Justitia – Evenwicht en Balans: De weegschaal staat voor evenwicht en balans. Dit is niet alleen relevant voor het behoud en duurzaam hergebruik van cultureel erfgoed, maar ook voor onze moderne horeca exploitatie. We streven naar evenwicht in de samenleving door ruimte te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 3. Gebogen Speer van de Leeuw – Historisch Symbool: De gebogen speer van de leeuw uit het wapen van Geertruidenberg is subtiel verwerkt in het logo, als een eerbetoon aan de geschiedenis van deze prachtige stad.

 4. Ossebloed Rode Kleur – Monumentale Tint: De keuze voor de ossebloed rode kleur is geïnspireerd op de monumentale kleur die veel te vinden is in het Stadhuis. Het brengt een stukje van het historische erfgoed naar voren in ons moderne ontwerp.

 5. Kroon – Koninklijke Route door de Geschiedenis: En last but not least, de kroon. Een symbool dat de koninklijke route belichaamt waarmee we de geschiedenis van dit gebouw vertellen. We zijn er trots op om deze verhalen te delen met onze toekomstige gasten, en natuurlijk is de link met de titel ‘Heer van Geertruidenberg’ die de Oranjes dragen, een extra koninklijk tintje.

Planning en vooruitzicht

We blijven vasthouden aan onze planning en kijken uit naar belangrijke datums:

 • Vanaf Koningsdag (27 april): Ons boekingssysteem gaat live. Jullie kunnen dan eindelijk reserveringen maken en jullie verblijf bij Stadshotel Geertruidenberg plannen.

 • Vanaf 12 augustus: Het is zover! Vanaf deze datum kunnen jullie daadwerkelijk genieten van een overnachting in ons prachtig gerenoveerde hotel. We kijken ernaar uit om jullie als onze gasten te verwelkomen.

Met veel liefde, mede namens Willem, Dieuwke

Wie zijn wij?

Wij, Willem en Dieuwke, zijn de mensen achter Simonis Collection in wording. Wij hebben samen eerder al in Hooge Zwaluwe een kerk (sinds 2015 Onze Kerk) en een raadhuis (sinds 2021 Ons Oude Raadhuis) herbestemd, beide uit de 2e helft van de 19e eeuw. We hebben in de jaren ontdekt dat er twee dingen de kern van ons en van onze bedrijven is geworden en dat is;

 • De mens
 • Het erfgoed

We vinden het fantastisch om een plaats te zijn voor mensen om verbinding te ervaren, te genieten, maar ook om te ontwikkelen en te groeien. We vinden het evenzo fantastisch om erfgoed een nieuw leven te geven door kansen te zien, aan te kopen, her te bestemmen en te exploiteren.

Toevallig combineren we dit alles in horeca concepten in deze gebouwen. Verbinding met de mens en het erfgoed.